Profiel
Profiel

Profiel

Nutricia Advanced Medical Nutrition produceert en distribueert hoogwaardige medische voeding in vloeibare vorm, bestemd voor ouderen, zieken en baby’s. Nutricia maakt onderdeel uit van de divisie Advanced Medical Nutrition, een onderdeel van Danone.
Bij Nutricia in Zoetermeer wordt zowel vloeibare medische voeding als vloeibare babyvoeding ontwikkeld. Nutricia staat voor innovatie, vooruitstrevende techniek en kwaliteit vanwege de zeer hoge eisen die gesteld worden aan de producten voor onze kwetsbare doelgroepen: baby’s, ouderen en zieken.
Nutricia is in Europa en snelgroeiende landen zoals Brazilië en China marktleider op het gebied van geavanceerde medische voeding voor chronisch zieken. We breiden onze diensten uit naar patiënten en professionele zorgverleners overal ter wereld.

Historie

Nutricia bestaat sinds 1896. In de ruim 120 jaar dat Nutricia nu bestaat is er veel gebeurd. Een overzicht van enkele voor Nutricia belangrijke jaren:

In 1894 legt Prof. A. Backhaus (Alexander), hoogleraar in de "Landwirtschaft" te Göttingen en later Koningsbergen, zich speciaal toe op de ontwikkeling van babyvoeding via bacterievrije methoden. Hij slaagt er in zijn laboratorium in om moedermelk na te maken. Een jaar later brengt Prof. Backhaus op een medisch congress in Berlijn zijn vinding naar voren. Onder de congres bezoekers is ook dr. Jan van der Hagen, Inspecteur van Volksgezondheid uit Den Bosch en telg uit een Sint Oedenrodense ondernemersfamilie. Na het congres zoekt hij direct zijn broer Martien op, directeur van de margarinefabriek in Rotterdam.

In 1896 koopt Martien van der Hagen een stuk grond aan de Molenweg (nu Eerste Stationsstraat). En in juli van dat jaar start de productie van 4 soorten Backhaus kindermelk, alsmede gesteriliseerde melk (merk Wilhelmina), room, boter en roomkaasjes. In 1901 wordt de naamloze vennootschap Maatschappij “Nutricia” opgericht.

In 1906 wordt de vinding van Bouma en Selhorst in productie genomen: diabetes-melk, suiker-arme melk. Ook start in dat jaar de samenwerking met de medische wereld. Drie jaar lager wordt gestart met de productie van steriele zoete wei voor chronische constipaties. Het is steriele krachtmelk, speciaal licht verteerbaar gemaakte melk in flacons van 400 gram.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog valt zowel de import als export weg. In deze periode wordt het assortiment sterk uitgebreid met producten voor diabetespatiënten met o.a. glutenmeel, glutenbrood, glutenbeschuit, luchtbrood, zemelenbrood en baby-biscuits. Tevens worden nieuwe producten geïntroduceerd als Calcona calciumrijk cacaopreparaat, krachtmelk, maaglijdersmelk, ingewandlijdersmelk, yoghurt gemodificeerd vgls, de Bulgaarse methode, en steriele zoete wei.

In 1931 wordt Melcola in productie genomen, een eerste houdbare chocolademelk. Aangezien de naam niet gedeponeerd kan worden, wordt vanaf 1932 de naam Chocomel gebruikt. Dit merk wordt in 2001 verkocht aan Friesland Campina. 

Tijdens de jaren van de Tweede Wereld oorlog vindt beperkte productie plaats. De veel gevraagde, uitsluitend op doktersrecept verkrijgbare, Nutrogen wordt gefabriceerd zonder cacao omdat dat lastig te krijgen is. Alleen gecondenseerde karnemelk en eiwitmelk worden nog gefabriceerd. 

Op 30 maart 1945 (Goede Vrijdag) wordt de fabriek in Zoetermeer getroffen door een vliegtuigbom. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor en vitale delen van het bedrijf worden niet geraakt. Een jaar later, 1946, worden alle zuigelingenvoedingen optimaal gevitaminiseerd met de vitamines A, C en D en wordt het laboratorium uitgebreid met een afdeling Research met proeffabriek faciliteiten. Ook verschijnen in dat jaar de eerste blikjes Olvarit; kant en klare groentevoeding voor baby's. De naam is afgeleid van Olus (Latijn voor groente) en 'varot' duidt op variatie. Pas in de jaren negentig wordt de productie van Olvarit bij Nutricia in Zoetermeer gestaakt.

In 1948 start een proef met het in dienst nemen van een diëtiste. Vóór 1948 geschiedde overdracht van productinformatie regelmatig door middel van publicaties en advertenties in medische tijdschriften. Maar door de grote verscheidenheid aan producten konden de artsen zo langzamerhand "door de bomen het bos niet meer zien". Om die reden wordt besloten voortaan de voorlichting te doen door middel van een persoonlijk bezoek van een deskundige op het gebied van voedingsleer. 

In de jaren daarna gaan nieuwe productintroducties gewoon door. In 1961 is er de introductie van Almiron-B (later Nutrilon genaamd) in poedervorm. En een jaar later wordt op verzoek van allergologen, huidartsen en internisten "Sojamelk" geïntroduceerd. In 1975 vindt de introductie plaats van Renilon. Renilon is een dieetvoeding in poedervorm met een hoge energetische waarde voor patiënten met leverinsufficiëntie. In 1979 levert Nutricia een nieuw toedieningssysteem voor sondevoeding. Twee jaar later wordt Fortimel (1981) op de markt gebracht. Gevolgd door Nutridrink in 1984.

Begin 1998 krijgt de holding Nutricia een nieuwe naam: Koninklijke Numico N.V. Negen jaar later, in 2007, vindt nogmaals een naamswijziging plaats als gevolg van de overname door Danone. 

In 2013 opent Nutricia het nieuwe Nutricia Research centrum in Utrecht. 

Missie

Nutricia in Zoetermeer is onderdeel van de divisie Advanced Medical Nutrition van Danone. Deze divisie heeft wereldwijd als missie: “To lead the use of Advanced Medical Nutrition in disease management.” Dat betekent dat Nutricia voorop wil blijven lopen op het gebied van medische voeding en voedingszorg voor (chronische) patiënten.

Dankzij onze proactieve medische benadering van voeding voor chronisch zieken kunnen we een wezenlijk verschil maken in het leven van patiënten en bijdragen aan het behoud van onafhankelijkheid. We bieden een groot aantal verschillende geavanceerde medische voedingsproducten bedoeld voor situaties waarin patiënten extra voedingsondersteuning nodig hebben.

Organisatie

Nutricia maakt sinds 2007 onderdeel uit van Danone. Danone is met sterke A-merken als Danone, Evian en Nutricia, één van ’s werelds meest toonaangevende ondernemingen in de voedingsmiddelenindustrie. Danone is wereldwijd nummer 1 op het gebied van verse zuivelproducten. Evian is het best verkochte mineraalwatermerk ter wereld. Nutricia is gericht op gespecialiseerde voedingen met leidende posities in de markten van baby- en kindervoeding en medische voeding.

Nutricia Advanced Medical Nutrition Supply Point Zoetermeer

      Nutricia in Zoetermeer telt in totaal ongeveer 550 medewerkers, waarvan er ca. 320 werken in de fabriek. Het productieproces binnen Nutricia kan in het kort als volgt worden omschreven: 

      Na binnenkomst van de grondstoffen (meer dan 50 verschillende soorten poeders), worden deze – volgens nauwkeurig omschreven recepturen – afgewogen en klaargezet voor de afdeling Voorbereiding (Liquid Processing). Deze afdeling mixt de poeders met vloeistoffen waarna het totaalproduct wordt afgevuld in plastic flessen of packs. Daarna maakt het Distributiecentrum (DC) de producten klaar voor verzending. Ons Supply Point exporteert naar ongeveer 55 landen voor zowel vloeibare medische voeding als vloeibare babyvoeding.

      Naast deze afdelingen die de producten maken zijn er gespecialiseerde onderdelen die het productieproces adviseren en ondersteunen: kwaliteitscontrole, inkoop, logistiek en R&D. Ook stafafdelingen als HR, Facility en Financiën zijn vertegenwoordigd.